Energie en besparen eenvoudig en anders uitgelegd

Energie en besparen eenvoudig en anders uitgelegd

Ben je licht verstandelijk beperkt, ervaar je veel stress, kun je niet goed zien, of beheers je de Nederlandse taal nog niet zo goed? Het kunnen allemaal redenen zijn waardoor informatie mensen niet altijd bereikt. Afgelopen maandag 31 oktober lanceerde de Woonbond samen met de Provincie Zuid Holland het onderwerp energie op Steffie.nl(externe link). Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke en andere manier uit.
Twee mensen drukken op rode knop om Energie.Steffie.nl te lanceren
Marlies Dijkstra van de Woonbond (links) en Berend Potjer van de Provincie Zuid Holland lanceren Energie.Steffie.nl.

Steffie.nl(externe link) is een website voor mensen met een verstandelijke beperking. Steffie legt onderwerpen niet alleen in geschreven tekst uit, maar ook in gesproken tekst en in beelden. Steffie.nl wordt ook veel gebruikt in buurthuizen en verzorgingscentra, omdat deze informatie vaak ook geschikt voor bijvoorbeeld laaggeletterden, mensen die (nog) niet goed Nederlands kunnen lezen, ouderen, zieken, mensen die veel stress ervaren.

Elkaars kunde gebruiken
“De Woonbond vindt het belangrijk dat iedereen mee kan komen in de energietransitie en dat iedereen zelf aan de slag kan met energie besparen,” zegt Marlies Dijkstra, communicatieadviseur energie van de Woonbond. Daarom heeft de bond samen met Stichting Leer Zelf Online, de organisatie achter Steffie.nl, en met de Provincie Zuid Holland het onderwerp energie ontwikkeld voor Steffie.nl. Steffie bereikt jaarlijks zo’n 2 miljoen mensen die de Woonbond minder goed kan bereiken.

“In deze samenwerking benutten we elkaars kennis en kunde optimaal,” zegt Marlies Dijkstra. “Wij en de provincie hebben de kennis van energie, en Leer Zelf Online weet hoe je dat het beste kunt vertellen aan deze doelgroep. Bovendien heeft de doelgroep alle informatie vooraf getest.”

Inclusieve energietransitie
Energie.Steffie.nl werd gelanceerd op het congres ‘Energie voor iedereen’ van de Provincie Zuid Holland op maandag 31 oktober. Op het congres waren zo’n 100 deelnemers van gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties om te leren de energietransitie zo inclusief mogelijk te maken. “Het is niet eenvoudig om inclusief te zijn,” vertelde inclusiecoach Sarita Bajnath. “We redeneren altijd vanuit onze eigen bubbel. Inclusiviteit begint bij je bewust zijn van je eigen bubbel. Als je daarvan bewust bent, kan je de volgende stappen zetten.”

Haal energie uit je rekening
De Woonbond voert de komende maanden de campagne Haal energie uit je rekening om huurders te helpen energie te besparen en de energierekening te verlagen. Zowel op de website van de Woonbond als op Energie. Steffie.nl vind je energiebespaartips die iedereen eenvoudig kan uitvoeren(externe link). Steffie geeft ook uitleg in het Engels en het Pools.

Bron: Woonbond