Proef in Gouda: Huis met zonnepanelen voor stroom én warmte

Proef in Gouda: Huis met zonnepanelen voor stroom én warmte

Zonnepanelen die niet alleen stroom leveren, maar ook warmte. Corporatie Mozaïek Wonen neemt hiermee een proef bij een bestaande huurwoning aan de Sparreweg in Gouda.

Het dak van de woning aan de Sparreweg is voorzien van tien speciale zonnepanelen voor het opwekken van stroom. Die stroom wordt voor een deel gebruikt voor elektrische apparaten en voor een deel voor het verwarmen van de woning. Omdat ze niet genoeg warmte leveren om te kunnen douchen is er in plaats van een cv-ketel op gas een andere toestel in de woning geplaatst dat ervoor zorgt dat de temperatuur van het water hoger wordt. Warm water wordt in een opslagvat bewaard.

De panelen zijn het resultaat van een samenwerking van een aantal topbedrijven in de bouw, installatietechniek en op het gebied van duurzaamheid. Mozaïek heeft de woning beschikbaar gesteld om het systeem te testen. Het ministerie van Economische Zaken heeft subsidie verstrekt. Het is al getest in een fabriek, maar nu moet blijken of het ook werkt in de praktijk. De woning wordt daarom voorzien van meetapparatuur. ,,Waar we vooral nieuwsgierig naar zijn is of de speciale panelen genoeg warmte kunnen leveren om de woning voldoende te verwarmen.’’

Korte termijn
Woningzoekenden hebben zich de afgelopen week via Woningnet kunnen aanmelden om te wonen in de proefwoningen. Met de kandidaten worden gesprekken gevoerd. Mozaïek verwacht de proefwoning zodoende op korte termijn te kunnen verhuren.

Het uiteindelijke doel van Mozaïek is minder woonlasten voor de huurder en minder co2-uitstoot voor het milieu. De corporatie is op zoek naar de beste manier om haar bestaande woningen gasloos te maken. Ze wil dit doen met zo min mogelijk aanpassingen in de woning en zo min mogelijk overlast voor de huurder. Wanneer de proef met de speciale panelen slaagt, kijkt Mozaïek hoe dit toe te passen is in andere woningen.

Bron: AD