Woningen voor notoire overlastgevers

Woningen voor notoire overlastgevers

Als eerste in de Goudse regio, krijgt de Krimpenerwaard woningen voor notoire overlastgevers, vaak ‘asowoningen’ genoemd. De bedoeling is dat de twee prefabwoningen in het najaar worden geplaatst, in Bergambacht. Andere gemeenten onderzoeken nog of ze deze bewoonbare containers eveneens gaat neerzetten.

Het concept heet ‘skaeve huse’, Deens voor rare huizen, dat onder meer al in Rotterdam is toegepast. De kleine bewoonbare containers (circa 45 vierkante meter) zijn bedoeld voor mensen die niet zelfstandig of in groepsverband in gewone buurten en wijken kunnen wonen, maar ook niet thuishoren in een zorginstelling.
Volgens het college van b en w van Krimpenerwaard is een kavel ten zuidwesten van het afvalbrengstation aan de Veerweg in Bergambacht de meest geschikte plek voor de ‘asowoningen’. In totaal zijn 21 locaties bekeken. De locatie, eigendom van de gemeente, ligt op afdoende afstand van de dichtstbijzijnde kinderopvang en woningen (100 en 50 meter), en scholen, zorginstellingen en sportvelden (minimaal 200 meter). Winkels en het openbaar vervoer bevinden zich op loop- of fietsafstand.

Proef
Krimpenerwaard spreekt van een proef. Voor het plaatsen van de tijdelijke woonunits heeft de gemeente zelf een omgevingsvergunning nodig. Als later blijkt dat het nodig en mogelijk is om de woningen langer dan tien jaar te laten staan, moet het bestemmingsplan worden aangepast. QuaWonen, de woningcorporatie voor de Krimpenerwaard, gaat de zogenoemde ‘skaeve huse’ bouwen en treedt op als verhuurder. De Federatie van Woningcorporaties draagt de kosten van plaatsing en beheer.

In de ‘asowoningen’ komen geen gezinnen te wonen. De beoogde bewoners zijn alleenstaande mannen tussen de 40 en 60 jaar. Met hen worden afspraken gemaakt over wat wel en niet is toegestaan. Zij krijgen een huurcontract met de verplichtingen om zorg en begeleiding te accepteren. Het idee is dat de mannen beter aarden in een rustige omgeving met weinig prikkels en op termijn terugkeren naar een normale woonsituatie.
In een reactie stellen corporaties Woonpartners (Waddinxveen, Gouda, Zuidplas en Alphen)  Mozaïek (Gouda, Bodegraven, Nieuwerbrug en Moordrecht) dat zij met gemeenten en zorgpartijen onderzoeken of zij in hun regio ‘skaeve huse’ realiseren.

Bron: AD