Inboedelverzekering met Huurbelang

Inboedelverzekering met Huurbelang

Woont u in een huurwoning en gaat u een inboedelverzekering afsluiten, dan krijgt u soms te maken met huurdersbelang. Dit is een onderdeel van de inboedelverzekering waarmee u alle verbeteringen verzekert die u zelf heeft aangebracht, of heeft laten aanbrengen, in uw huurwoning. Zoals een dure parketvloer, zonnepanelen, een luxe keuken of een royaal ligbad.

Inboedelverzekering en huurdersbelang
Als u een woning huurt, sluit u een inboedelverzekering af. De opstalverzekering wordt afgesloten door de eigenaar van het pand. Een inboedelverzekering vergoedt echter alleen schades aan losse spullen in de woning. Het gaat om spullen die u weer meeneemt als u verhuist. Voor spullen en zaken die aan de woning vastzitten is de opstalverzekering bedoeld.

Stelt u zich eens voor: u brengt zelf verbeteringen aan uw huurhuis aan die bij een koopwoning onder de opstalverzekering zouden vallen. Zoals een ingebouwde vaatwasser of een luxe badkamer met inloopdouche of ligbad. De eigenaar van het pand hoeft hiervoor de opstalverzekering niet aan te passen. U verzekert dit soort verbeteringen namelijk zelf via het onderdeel huurdersbelang bij uw inboedelverzekering.

Geef de verandering die u heeft aangebracht door aan uw inboedelverzekeraar. Deze past vervolgens de premie aan op de nieuwe situatie.

Veel voorkomende voorbeelden van huurdersbelang
Het is soms best lastig om te bepalen welke verbeteringen of veranderingen in uw woning onder het huurdersbelang vallen. Over het algemeen geldt dat alles wat u aan de huurwoning aanbrengt en u niet kunt meenemen als u verhuist onder het huurdersbelang valt. Om het nog duidelijker te maken geven we u hier enkele veel voorkomende voorbeelden:

  • Een vaste parket- of laminaatvloer die u laat leggen
  • Een keuken (en de eventuele inbouwapparatuur) die u zelf laat installeren
  • Een badkamer en/of toilet die u zelf laat installeren
  • Behang en verf op wanden en plafonds
  • Een schutting of schuurtje die u zelf laat neerzetten

Let op! Als u van de vorige huurder zaken overneemt die aan de woning vastzitten, moet u die ook verzekeren via het huurdersbelang.

Huurdersbelang – Tot welk bedrag verzekerd?
Meestal hanteren verzekeraars een maximumvergoeding bij het huurdersbelang. U kunt dus schade declareren tot aan een bepaald bedrag. Valt de schade hoger uit? Dan vergoedt uw verzekeraar niet het volledige bedrag. De maximale verzekerde waarde van uw huurdersbelang verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars kiest u zelf een bedrag, bij andere verzekeraars staat de vergoeding vast. Lees uw polisvoorwaarden hier dus goed op na!

Tip! Ga naar verzekeringen vergelijken en vind direct de goedkoopste inboedelverzekering met de meest uitgebreide dekking voor uw persoonlijke situatie. Zo weet u zeker dat uw bezittingen én zelf aangebrachte verbouwingen of verbeteringen aan uw huurwoning goed verzekerd zijn!

Huurdersbelang en verhuizen
Gaat u verhuizen? Dan moet u de zelf aangepaste verbeteringen in uw huurwoning vaak ongedaan maken, neem hiervoor contact op met Groen Wonen Vlist. De aanpassingen zijn immers niet door de verhuurder aangebracht. In sommige gevallen nemen de volgende bewoners van de huurwoning de verbeteringen graag van u over. Zeker als het gaat om een mooie, luxe keuken of een fris betegelde badkamer. Bij overname moet de volgende bewoner zelf een inboedelverzekering met huurdersbelang afsluiten.