Koop géén warmtepomp neem een CV

Koop géén warmtepomp neem een CV

Terugkijkend op het afgelopen jaar verbaas ik me over hoe mijn rol als adviseur aan het veranderen is. Dacht ik drie jaar geleden nog dat ik mensen vooral uit moest leggen hoe ze zo snel mogelijk aan de warmtepomp konden, nu ben ik vooral bezig met keihard op de rem trappen. Om gas te geven, dat wel.

Koude huizen door warmtepompen
De kranten staan boordevol artikelen van mensen die halsoverkop aan de warmtepomp gingen en nu met een koud huis zitten waar buiten een brommende ijskast rookwolken staat uit te blazen voor het keukenraam. En om heel eerlijk te zijn, ik zie dat al een poos aankomen. Cowboys die even warmtepomp-advies komen geven zonder (de woning van) de klant te doorgronden.

Goedkoop is duurkoop
Mijn advies is onder andere zo duur omdat ik twee tot drie uur bij mensen thuis aan de keukentafel zit om naar ze te luisteren en om uit te leggen wat er allemaal nodig is voordat de warmtepomp een optie is. Ik heb die tijd ook nodig om een gevoel te krijgen bij het huis. Meestal begint pas bij het derde rondje te dagen hoe dit varkentje gewassen moet worden. Dat beeld schets ik dan op een A4’tje en je ziet de rust en ontspanning terugkomen. Dit wordt een plan voor hún huis, voor hún wensen, voor hún problemen.

Vervang de CV-ketel
En steeds vaker luidt het advies: vervang de oude CV-ketel door een tijdelijke nieuwe (het liefst een WisselKetel van een installateur die aanhaakt bij dat idee). Want we hebben een paar jaar nodig om het huis in stappen klaar te maken voor de toekomst. En we hebben de tijd! Als we voor 2030 klaar zijn ben je nog steeds een van de eersten die om is. Vanuit klimaatoogpunt is het ook veel belangrijker om nú veel gas te besparen dan om snel over te gaan op elektra want die komt voorlopig nog uit kolencentrales in de koude winternacht.

Voor de geïnteresseerden wie is Lars Boelen
Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) uit Weert blogt al sinds 2012 onder de noemer “everything sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in Brabant en Limburg met integrale plannen om in stappen naar slim energie te besparen en de woning voor te bereiden dan iets anders dan aardgas, want dat is volgens hem de onvermijdelijke toekomst. Niet onbesuisd van galoos maar met verstandige investeringen het huis stap voor stap klaar maken voor de toekomst. In 2019 lanceerde hij het Paris Proof Plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel. Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen, zijn visie, en de rol van installateurs in die onvermijdelijke energietransitie.