Red je leven: zorg voor koolmonoxide melders

Red je leven: zorg voor koolmonoxide melders

Het stookseizoen is al enige tijd aangebroken en de stille killer is ontwaakt.

De eerste gevallen van koolmonoxide vergiftiging dienen zich aan. Mensen worden misselijk, krijgen hoofdpijn, raken bewusteloos en gaan als het te lang duurt dood aan dit geur en kleurloze gas. Het ontstaat door onvolledige verbranding, dus door een slecht werkende CV, kachel, geiser of open haard. Zorg daarom voor goede ventilatie laat apparaten regelmatig schoonmaken en controleren. Ook hoort in de buurt van elk verbrandingsapparaat een CO melder, een apparaatje dat gaat piepen als het gas toch vrijkomt. Heeft u dat goed geregeld in huis? Neem geen risico met de gezondheid van uzelf en uw naasten.

Is er een vermoeden van een CO vergiftiging en zijn er geen goed werkende melders in huis? Ramen open, snel naar buiten, brandweer bellen via 112 en buren waarschuwen!

Heeft u wel een melder, is deze dan nog goed? Of ligt deze toevallig ergens te wachten op een nieuwe batterij? Heel irritant die waarschuwingspiep die steeds vaker klinkt als de batterij leeg raakt. Niets menselijker dan het apparaat van de muur pakken en de batterij er uit halen. Alleen heb je misschien geen nieuwe bij de hand. Voor je het weet ligt het apparaat nutteloos in de kast.

Die piep kan zo hinderlijk zijn dat je er wakker van ligt. Een bewoonster in de Pijp had deze zomer een hele slechte nacht. Piep – piep – piep, om gek van te worden. Ze kon alleen niet thuisbrengen waar het vandaan kwam. Niet in huis maar ergens buiten en vanwege de hitte stonden de balkondeuren open. De volgende ochtend was de piep er nog steeds, maar het kwam ook niet van de buren. Jawel, het kwam uit de struiken naast het huis. Na enig zoeken vond ze daar een melder, eentje die heel lastig open te krijgen was. Ongetwijfeld uit het raam geslingerd door een woedende buur die ook gek werd van het gepiep. Maar ja, dat is natuurlijk niet echt aardig en zo heb je dus ook geen melder meer.

Kortom, melders in huis, goede batterijen, alles klaar. Dat dacht de schrijver van dit stuk, tot het apparaatje iets vreemds deed. Zoeken op internet naar de gebruiksaanwijzing. Welk type? Dat staat er vast op, aha, de COA 22. Wat zei de eerste treffer in de zoekmachine? Al in 2015 uit de handel genomen wegens productiefout. Pardon? Hoe kan je dat weten als je er niet naar zoekt? Wat blijkt? In 2016 heeft de keuringsdienst NVWA de toen beschikbare meters getest en er bleken er heel wat niet te voldoen. Alle melders checken dus. Heb je een melder van 2017 of eerder? Kijk in deze lijst van de NVWA of in dit recent bijgewerkte artikel van de Consumentenbond.

Bij een kennis hing nog een oude COA 20, die zijn al lang over datum. Veel mensen weten niet dat de melder na een jaar of vijf vervangen moet worden. De sensor is dan niet gevoelig genoeg meer. Bij nieuwe apparaten staat een duidelijke uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking en op een sticker op de melder. Bij de oude dus niet.
Kortom: zorg dat je op enkele meters van elke geiser, kachel of CV installatie een moderne CO melder hebt hangen. Op de juiste plek en hoogte, zie daarvoor de bijgeleverde instructies.

Kies bijvoorbeeld een RM 370 of een COA 26 die je online of bij Blokker, de Action of in de doe het zelf zaken kunt kopen voor twee tientjes. Nog een voordeel: dit type heeft drie standaard AA batterijen, niet meer het blokje van 9 volt. Die heb je nog wel nodig voor de rookmelders, waarvan je er natuurlijk ook tenminste een in huis en een in de gang hebt hangen. Tenminste, als je leven je lief is. Alle informatie over koolmonoxide op de site van de brandweer

Bron: Wooninfo

https://www.wooninfo.nl/nieuws/2018/11/red-je-leven-zorg-voor-koolmonoxide-melders-in-huis/