Wat zijn uw rechten als huurder bij schimmel

Wat zijn uw rechten als huurder bij schimmel

Hoe komt schimmel in huis?

Schimmel in huis kan door verschillende oorzaken komen. Het kan liggen aan een lekkage, maar ook noodweer of zelfs een overstroming kunnen problemen veroorzaken. Vochtproblemen in dit geval, die op hun beurt weer zorgen voor schimmel in huis. Ook slecht onderhoud aan de woning of bouwfouten kunnen funest zijn.

Een aantal veel voorkomende problemen die schimmel in huis veroorzaken:

  • Een overstroming
  • Vocht in bouwmaterialen
  • Een te hoge luchtvochtigheid
  • Onvoldoende ventilatie
  • Lekkages
  • Condens
  • Doorslaand of optrekkend vocht
  • Slechte afzuiging

Wat kunt u doen om schimmel in huis te beperken?

Vocht in huis is echt geen feestje, zoals u weet. U kunt zelf een en ander doen om vocht in huis te beperken. Hier wat tips:
* Zet altijd de afzuigkap aan als u kookt
* Maak de badkamer droog na het douchen
* Ventileer 24 uur per dag, 7 dagen in de week
* Laat uw was niet binnen drogen of doe het in een ruimte waar de ventilatie heel goed is
* Zorg voor goede afzuiging in vochtige ruimtes als de keuken en de badkamer

Weet u zeker dat de schimmelproblemen niet met uw woongedrag te maken hebben? Begin dan met het schrijven van een brief naar de verhuurder om te verzoeken te problemen op te lossen.

Wat zijn uw rechten als huurder bij schimmel?

Bent u huurder van een sociale huurwoning? Van een woningcorporatie of particuliere verhuurder? En heeft u last van schimmel en vochtproblemen in huis, kunt u naar de huurcommissie gaan. Dit doet u alleen als u er samen met de verhuurder niet uitkomt. Probeer in eerste instantie altijd schriftelijk contact op te nemen met de verhuurder met het verzoek de problemen op te lossen.
Reageert de verhuurder niet? Dan kunt u 6 weken na het versturen van de brief naar de huurcommissie. Het mag ook later, maar doe het tenminste altijd binnen een half jaar na het verzoek aan de verhuurder. U vraagt de huurcommissie dan om een beoordeling van de gebreken. Vindt de huurcommissie die ernstig? Dan kunt u mogelijk huurverlaging krijgen totdat de verhuurder de gebreken herstelt.